طبع بادام درختی در طب سنتی

طبع بادام درختی در طب سنتی

 

مغز بادام با داشتن طبع گرم‌وخشک و خواص درمانی فوق‌العاده‌ خود، از دیرباز تاکنون همواره توسط متخصصان طب سنتی توصیه شده است. خوردن این مغز خوشمزه به دلیل طبیعت گرمی که دارد، برای آن دسته از افرادی که دارای مزاج سرد هستند، گزینه بسیار مناسبی محسوب می‌شود.

در ادامه این مطلب از وبسایت ایران آجیل قصد داریم تا به صورت مفصل در مورد همه نکات لازم پیرامون بادام از جمله طبع و مصلحات بادام درختی، خواص و عوارض احتمالی، ارزش غذایی، مقدار مجاز مصرف روزانه، بهترین زمان مصرف و بسیاری از موارد دیگر را توضیح دهیم.

طبع بادام و معرفی مصلح بادام درختی

تمامی مواد غذایی که ما مصرف می‌کنیم، به دلیل ترکیبات و خصوصیات فیزیولوژیکی خود، دارای طبع مشخصی هستند که براساس آن عبارتند از: گرم، سرد، خنثی، خشک و تر. بادام درختی، یکی از خوراکی‌های بی‌نظیری است که مصرف آن از گذشته تا کنون به دلیل برخورداری از خواص درمانی فوق‌العاده، توسط بسیاری از متخصصان طب سنتی توصیه شده است.

بنا به گفته محققان طب سنتی، بادام به‌عنوان یکی از مواد غذایی با مزاج گرم و خشک شناخته می‌شود. خوردن این مغز لذیذ در فصل‌های سرد سال و همچنین برای افرادی که دارای طبع سرد هستند، گزینه بسیار مناسبی است. اما شاید این سوال برای برخی پیش بیاید که افراد دارای مزاج گرم، چگونه می‌توانند از مزایای این آجیل بهره‌مند شوند؟

در پاسخ باید بگوییم که خوردن بادام در روزهای گرم تابستان و به‌خصوص برای افرادی که دارای مزاج گرم هستند باید با کمی احتیاط مصرف شود. به منظور تعدیل مزاج بادام و کاهش تاثیر طبیعت گرم و خشک آن، کافی است تا از مصلح‌های مختلف استفاده کنیم.

مصلحات بادام درختی

مصلح‌ به آن دسته از مواد خوراکی اطلاق می‌شود که ضمن تعدیل اثرات جانبی بادام، به حفظ تعادل مزاج در بدن کمک می‌کند. برخی از مصلح‌های بادام درختی شامل موارد زیر هستند:

  • شیر: شیر با مزاج سرد و تر، تاثیرات گرم و خشک بادام را تعدیل کرده و به تعادل مزاج کمک می‌کند.
  • عسل: عسل به دلیل طبع گرم و تر خود می‌تواند تاثیرات گرم و خشک بادام را متعادل کرده و در هضم و جذب بهتر آن موثر باشد.
  • آب‌لیمو: آب‌لیمو با داشتن طبیعت سرد و تر، سبب کاهش اثرات خشک بادام می‌شود.
  • سیب: سیب به جهت برخورداری از مزاج سرد و تر، می‌تواند تاثیر گرم بادام را تعدیل کرده و سبب هضم بهتر آن شود.
  • گلاب: خواص سرد و مرطوب گلاب نیز برای کاهش گرمای بادام موثر است.
  • پرتقال: پرتقال نیز با طبع سرد و تر، از جمله مصلحات مناسب دیگری است که برای تعدیل مزاج بادام درختی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

استفاده از این مصلح‌ها در کنار بادام درختی می‌تواند به بهبود هضم، کاهش مشکلات گوارشی و تعادل مزاج کمک کند. در هر صورت، بهتر است در مصرف این مواد غذایی همواره اندازه و حد مجاز آن را رعایت کنیم.

خواص بادام از نظر طب سنتی

در طب سنتی، از بادام شیرین برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌های مختلف استفاده می‌شود که در ادامه به هر یک از آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

خواص و فواید بادام در طب سنتی

 

تامین انرژی مورد نیاز بدن

بادام یکی از خوراکی‌های مقوی و انرژی‌بخشی است که مصرف آن می‌تواند به افزایش بنیه و قوت عمومی بدن کمک کند. خوردن این ماده غذایی ارزشمند، به‌ویژه برای افرادی که دچار ضعف عمومی یا خستگی مزمن هستند توصیه می‌شود.

تقویت مغز و حافظه

وجود مقادیر بسیار بالای ویتامین E و اسیدهای چرب غیر اشباع، به بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه کمک می‌کند. همچنین، خوردن مداوم بادام می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با کاهش عملکرد مغز مثل آلزایمر را کاهش دهد.

بهبود عملکرد سیستم گوارش

بادام و به‌خصوص روغن آن، نقش بسزایی در رفع مشکلات گوارشی مثل یبوست دارد. مصرف بادام همچنین به بهبود هضم و جذب مواد مغذی در بدن نیز کمک می‌کند. ناگفته نماند که در طب سنتی، بادام درختی یک خوراکی فوق‌العاده مقوی برای درمان مشکل سوءهاضمه به شمار می‌رود.

رفع مشکلات گوارشی با خوردن بادام

مناسب برای دستگاه قلبی عروقی

از دیگر مواد مغذی بادام شیرین می‌توان به وجود اسیدهای چرب آن اشاره کرد که برای کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) مناسب است. این امر همچنین به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی کمک می‌کند.

تنظیم قند خون

مصرف بادام برای آن دسته از افرادی که مبتلا به دیابت هستند نیز مفید است. افزودن این ماده غذایی پرخاصیت در رژیم غذایی روزانه خود می‌تواند مانع از نوسانات ناگهانی قند خون شود. علت این امر وجود مقادیر مناسبی از فیبر و چربی‌های سالم در این آجیل است.

افزایش میل جنسی

همان‌طور که پیشتر نیز اشاره شد، بادام درختی دارای طبع گرم است که این خاصیت می‌تواند برای افزایش میل جنسی در بانوان و آقایان موثر باشد.

از سوی دیگر، خوردن روزانه بادام شیرین بهترین خوراکی طبیعی برای رفع اختلالات مربوط به نعوظ، تقویت قدرت اسپرم و افزایش شانس باروری در آقایان است. 

تقویت سیستم ایمنی

وجود مقدار کافی از ویتامین‌ها و مواد معدنی باعث تقویت سیستم دفاعی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف می‌شود. بنابراین، از این مغز شیرین می‌توان برای درمان گلو درد، خس‌خس سینه، سرفه و به طور کلی رفع التهابات مجاری تنفسی استفاده کرد.

کمک به رفع مشکل کم خونی

کم خونی از جمله بیماری‌های شایعی است که احتمالا در کودکان و بانوان بیشتر مشاهده می‌شود. برخی از متخصصان طب سنتی بر این باورند که بادام شیرین می‌تواند به صورت غیرمستقیم در بهبود مشکل کم‌ خونی موثر باشد. بیماری کم‌خونی معمولا به دلیل کمبود آهن، ویتامین B12 و اسید فولیک اتفاق می‌افتد.

جالب است بدانیم که براساس نتایج مطالعات انجام شده، خوردن بادام به‌تنهایی نمی‌تواند برای درمان کم‌خونی مناسب باشد. چراکه آهن موجود در این ماده غذایی برخلاف بسیاری از مواد معدنی دیگر، به‌فور یافت نمی‌شود.

با این حال چندین ماده مغذی دیگر در این خوراکی نظیر مس و ویتامین B9 وجود دارد که می‌تواند برای رفع مشکل کم خونی موثر باشد.

تضمین سلامت پوست و مو

روغن بادام به دلیل داشتن ویتامین E و اسیدهای چرب، برای حفظ سلامت پوست و مو بسیار مفید است. این روغن می‌تواند به نرم کردن پوست، جلوگیری از خشکی و ترک‌های پوستی، تقویت موها و همچنین افزایش درخشندگی آن‌ها کمک کند. برای آشنایی بیشتر با خواص بادام برای سلامت پوست و مو کلیک کنید.

حفظ تناسب اندام

بادام سرشار از پروتئین، چربی‌های سالم و فیبر است که این مواد مغذی باعث ایجاد احساس سیری طولانی‌ مدت و جلوگیری از پرخوری می‌شوند. همچنین، چربی‌های موجود در این خوراکی دل‌چسب برای بهبود متابولیسم بدن و کاهش چربی‌های نامطلوب نیز موثر هستند.

جلوگیری از پوکی استخوان

از نظر طب سنتی، یکی از اصلی‌ترین و کلیدی‌ترین خواص بادام درختی مربوط به نقش آن در جلوگیری از ضعف استخوان‌ها و پوکی استخوان می‌شود. کلسیم یکی از مهم‌ترین عناصر برای حفظ تراکم استخوان است که به اندازه کافی در بادام شیرین وجود دارد. متخصصان طب سنتی معتقدند که مصرف روزانه ۱۴ عدد بادام درختی می‌تواند به تحکیم استخوان‌ها کمک کند.

مضرات بادام درختی در طب سنتی

علی‌رغم تمامی مزایای بی‌نظیر بادام که در بالا توضیح دادیم، دانشمندان معتقدند که این ماده غذایی می‌تواند مضراتی نیز به همراه داشته باشد. البته این عوارض بیشتر در زمانی رخ می‌دهد که افراد دچار افراط و زیاد‌ه‌روی در خوردن بادام می‌شوند. برخی از مضرات احتمالی بادام شامل:

  • مشکلات گوارشی
  • افزایش وزن
  • بروز مشکلات کبدی
  • آلرژی و حساسیت
  • ممنوع برای بیماران مبتلا به نقرس
  • کاهش جذب مواد مغذی در بدن
  • مصرف بیش از اندازه ویتامین E

با ما همراه باشید تا در ادامه هر یک از موارد بالا را به صورت کاملا خلاصه بررسی کنیم.

مشکلات گوارشی

مصرف بیش از اندازه بادام می‌تواند باعث مشکلات گوارشی مانند نفخ، یبوست یا سنگینی معده شود. این مسئله به‌ویژه برای افرادی که دارای مزاج سرد و تر (دموی و بلغمی) هستند، بیشتر بروز پیدا می‌کند.

معده‌‌های سرد به‌راحتی نمی‌توانند بادام درختی را هضم کنند و این هضم دیرهنگام ممکن است برای این افراد مشکل‌ساز شود.

افزایش وزن

از دیگر عوارض زیاده‌‌روی در مصرف بادام شیرین می‌توان به مشکل افزایش وزن و چاقی اشاره کرد. اگرچه پیشتر در مورد نقش این خوراکی خوشمزه برای لاغری و حفظ تناسب اندام صحبت کردیم، اما خوردن بیش از حد این آجیل می‌تواند نتیجه معکوسی به همراه داشته باشد.

بروز مشکلات کبدی

 بادام دارای روغن‌های سنگین متعدد بوده و این امر برای آن دسته از افراد که دچار مشکلات کبدی هستند می‌تواند باعث تشدید آسیب‌های بیشتر در عملکرد کبد شود. این امر به‌ویژه در مصرف زیاد و مداوم بادام بروز پیدا می‌کند.

آلرژی و حساسیت

در برخی از موارد مشاهده شده که بادام درختی می‌تواند باعث بروز واکنش‌های آلرژیک شود. این آجیل با داشتن پروتئینی به نام آمندین می‌تواند با مشکلاتی نظیر تورم زبان، تورم لب و دهان، خارش گلو و خارش دهان همراه باشد.

در برخی از موارد جدی‌تر، خوردن این ماده غذایی سبب عوارضی مثل تهوع، استفراغ، تنگی نفس، فشار خون پایین و کهیر نیز می‌شود. البته عوارض حساسیت‌زای آجیل و خشکبار تنها به بادام درختی خلاصه نشده و این مورد را در دیگر مغزها مثل گردو نیز می‌توان مشاهد کرد.

ممنوع برای بیماران مبتلا به نقرس

ممکن است غذاها و خوراکی‌های دارای طبع گرم برای بیماران مبتلا به نقرس مضر باشد. در نتیجه، خوردن بادام درختی برای این افراد ممنوع اعلام شده است.

کاهش جذب مواد مغذی در بدن

فیبر موجود در بادام و سایر مغزها مثل پسته ممکن است موجب اخلال در جذب برخی از مواد معدنی مثل منیزیم، کلسیم، آهن و روی شود. ناگفته نماند که فیبر لازم در بدن ما توسط بسیاری از مواد غذایی دیگر نیز تامین می‌شود.

بنابراین، برای جلوگیری از بروز این مشکل کافی است تا همواره از افراط در خوردن بادام خودداری کنیم.

 مصرف بیش از اندازه ویتامین E

فندق و بادام درختی، دو منبع غنی از ویتامین E هستند که با وجود خواص درمانی فراوان، باعث اختلال در انعقاد خون و خونریزی می‌شوند. در نتیجه، برای پیشگیری از این مشکل بهتر است تا اعتدال در خوردن این دو ماده غذایی ارزشمند را رعایت کنیم.

مواد مغذی موجود در بادام و مغز آن

ارزش غذایی و مواد معدنی

تحقیقاتی که از سوی پژوهشگران صورت گرفته نشان می‌دهد که بادام درختی حاوی کالری، پروتئین، کلسیم و پتاسیم بسیار بالایی است. در ادامه قصد داریم تا تمامی مواد مغذی موجود در 100 گرم بادام درختی را نام ببریم.

ارزش غذایی و مواد معدنی موجود در 100 گرم بادام درختی

انرژی: 567 کیلوکالری کربوهیدرات: 21.69 گرم
نشاسته: 0.74 گرم قند: 3.89 گرم
فیبر: 12.2 گرم چربی: 49.42 گرم
پروتئین: 21.22 گرم آب: 4.70 گرم
روی: 3.08 میلی‌گرم فسفر: 484 میلی‌گرم
پتاسیم: 705 میلی‌گرم منگنز: 2.285 میلی‌گرم
آهن: 3.72 میلی‌گرم کلسیم: 264 میلی‌گرم
مس: 0.99 میلی‌گرم ویتامین ای (E): 26.2 میلی‌گرم
ویتامین B4 (کولین): 52.1 میلی‌گرم ویتامین B3 (نیاسین): 3.385 میلی‌گرم
ویتامین ب۲ (B2): 1.014 میلی‌گرم ویتامین B9 (فولیک اسید): 50 میکروگرم

 

مقدار مجاز مصرف روزانه

اگرچه تاکید بسیار زیادی بر مصرف روزانه بادام به عنوان یک ماده غذایی مفید و مقوی در طب سنتی وجود دارد، اما باید به میزان آن نیز توجه داشت. به طور کلی، خوردن حدود 10 تا 15 عدد بادام شیرین (معادل تقریبا یک مشت کوچک) برای بیشتر افراد از نظر متخصصان طب سنتی بلامانع است.

بهترین زمان مصرف

صبح‌ها و به‌خصوص در کنار وعده صبحانه، بهترین زمان خوردن بادام از متخصصان طب سنتی است. این مسئله بیشتر به دلیل خواص مغذی و انرژی‌زای بادام است که می‌تواند به بهبود عملکرد مغز و تامین انرژی مورد نیاز بدن در طول روز کمک کند.

همچنین، مصرف بادام به عنوان یک میان وعده سالم در طی روز نیز از سوی برخی متخصصان پیشنهاد می‌شود. این امر می‌تواند برای کنترل اشتها و جلوگیری از پرخوری نیز موثر باشد. از طرفی دیگر، توصیه می‌شود تا افرادی که از مشکلات گوارشی رنج می‌برند نیز بادام را در انتهای روز مصرف کنند. البته این مورد به شرایط و مزاج آن‌ها نیز بستگی دارد.

اما در مجموع، مصرف بادام در صبح و به عنوان میان وعده از نظر طب سنتی بهترین زمان‌ ممکن است.

انواع بادام

به طور کلی، بادام‌ها به سه دسته درختی، هندی و زمینی تقسیم می‌شوند. اما جالب است بدانیم که هر یک از این آجیل‌ها نیز ممکن است دارای گونه‌های مختلفی باشند. به عنوان مثال، برخی از انواع بادام درختی شامل بادام منقا، بادام ربیع، بادام سنگی و... هستند که در ادامه به صورت کوتاه هر یک از آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

  • بادام سنگی: این نوع بادام، که به دلیل پوسته سخت و سنگی‌اش نام‌گذاری شده، از نظر طعم و خاصیت بهترین بادام درختی ایران شناخته می‌شود. بادام سنگی دارای طبع گرم و خشک است.
  • بادام منقا (پوست کاغذی): برخلاف بادام سنگی، مغز بادام منقا را به دلیل پوست نازک و شکننده‌اش، به‌راحتی می‌توان از پوسته جدا کرد. این نوع بادام به دلیل طبع نسبتا معتدل خود، برای افرادی که مزاج گرم دارند، گزینه به مراتب مناسب‌تری است.
  • بادام مامایی: این گونه از بادام درختی به لحاظ ظاهری شبیه به بادام سنگی بوده، اما پوست نازک‌تر و مغز درشت‌تری دارد. طبع بادام مامایی گرم و خشک است.
  • بادام ربیع: بادام ربیع، که به بادام بی‌خار نیز معروف است، پوستی بسیار نازک و کاغذی داشته و به‌راحتی شکسته می‌شود. این نوع بادام دارای طبع نسبتا معتدل‌تری است.
  • بادام سفید: از اصلی‌ترین مشخصه‌های این بادام می‌توان به پوست سفید، مغز درشت و چربی بسیار بالای آن اشاره کرد. بادام سفید نیز دارای طبع گرم و خشک است.

چند نکته ضروری برای خرید بادام

حال که با همه چیز در مورد فواید بادام در طب سنتی آشنا شدیم، لازم است تا به چند نکته هنگام خرید این آجیل خوش‌طعم توجه داشته باشیم:

  • خرید بادام خام یا بو داده براساس نیاز خود: بادام خام دارای طبع گرم‌تری بوده و برای آن دسته از افرادی که مزاج سردی دارند، مناسب‌تر است. بادام بوداده نیز ضمن برخورداری از طعم خوشمزه‌تر، برای استفاده در انواع آجیل‌ شب عید، آجیل شب یلدا و... مناسب‌ است.
  • توجه به کیفیت و تازه بودن آجیل: بادام تازه، سفت و بدون ترک‌خوردگی است. بنابراین، از خرید بادام کهنه، فاسد یا کپک‌زده خودداری کنیم.
  • خرید بادام به صورت بسته‌بندی و فله‌ای: بادام‌های بسته‌بندی شده علاوه بر داشتن تاریخ مصرف، از نظر بهداشتی نیز مطمئن‌تر هستند. این در حالی است که بادام فله‌ای از قیمت ارزان‌تری برخوردار بوده، اما ممکن است کیفیت آن به اندازه بادام بسته‌بندی شده نباشد.
  • خرید آجیل و خشکبار از فروشگاه‌های معتبر و متخصص: شاید تشخیص بادام درختی خوب و مرغوب کار چندان آسانی نباشد. در این شرایط خرید از فروشگاه‌های معتبر و متخصصی که آجیل درجه یک به مشتریان عرضه می‌کنند، بهترین گزینه است.

روش‌های مختلف بهره‌مندی از مزایای بادام شیرین

  • خوردن مغز بادام: بادام درختی را می‌توان به صورت خام، بو داده، شور و شیرین مصرف کرد.
  • استفاده از پودر بادام: از این آجیل می‌توان به صورت پودر شده (آسیاب شده) در تهیه انواع نان، کیک، سالاد، دسر، شیرینی و... استفاده کرد.
  • روغن بادام: برخی افراد از روغن بادام به دو صورت خوراکی و غیر خوراکی نیز بهره می‌برند. به این ترتیب از روغن خوراکی برای پخت و پز و از روغن غیر خوراکی برای تقویت پوست، مراقبت از مو و همچنین کاهش دردهای مفصلی می‌توان استفاده کرد.

جمع‌بندی

بادام درختی جزو یکی از آجیل‌های فوق‌العاده خوشمزه و مغذی است که فواید بسیاری برای سلامتی بدن از نظر طب سنتی دارد. در این مطلب از وبسایت ایران آجیل سعی کردیم تا برخی از مهم‌ترین فواید بادام در طب سنتی را به همراه مصلحات بادام درختی، ارزش غذایی و همچنین اصلی‌ترین انواع بادام درختی را خدمت شما عزیزان گرامی معرفی کنیم.

با توجه به طبع گرم و خشک این آجیل، افرادی که دارای مزاج سرد هستند می‌توانند از این مغز دل‌چسب به طور منظم در رژیم غذایی خود استفاده کنند. البته تنها در صورتی که دچار افراط در خوردن آن نشوند؛ چراکه زیاده‌روی در خوردن بادام نیز مانند هر خوراکی دیگری می‌تواند سلامت افراد را به خطر بیندازد. کارشناسان ما در فروشگاه ایران آجیل همراه شما هستند تا انواع آجیل و خشکبار را با کیفیت مرغوب و قیمت مناسب به شما مشتریان گرانقدر تقدیم کنند.

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.