تخمه آفتابگردان، به عنوان یکی از میانوعدههای مغذی و پرطرفدار محسوب میشود که سرشار از مواد معدنی، ویتامینها و آنتیاکسیدانهای مختلف است. مغز تخمه علاوه بر طعم خوشمزه، برای سلامت عمومی بدن نیز مفید است. در ادامه این مطلب از وبسایت ایران آجیل قصد داریم تا به بررسی خواص تخمه آفتابگردان برای مردان، زنان و کودکان بپردازیم.
فهرست مطلب:
- خواص تخمه آفتابگردان برای مردان
- خواص تخمه آفتابگردان برای زنان
- اهمیت خوردن مغز تخمه برای کودکان
- عوارض احتمالی
- ارزش غذایی و مواد معدنی
- مقدار مجاز مصرف روزانه برای خردسالان و بزرگسالان
- انواع تخمه آفتابگردان
خواص تخمه آفتابگردان برای مردان
تخمه آفتابگردان به دلیل داشتن مواد مغذی فراوان، میتواند بهطور ویژه برای سلامت عمومی بدن آقایان موثر باشد. برخی از مزایای خوردن این مغز خوشطعم شامل موارد زیر است.
خواص تخمه آفتابگردان برای اسپرم
تخمه آفتابگردان حاوی مقادیر زیادی سلنیوم و ویتامین E است که به بهبود کیفیت اسپرم کمک میکند. سلنیوم و ویتامین E، دو آنتیاکسیدان فوقالعاده قوی هستند که برای کاهش آسیبهای اکسیداتیو به سلولهای اسپرم، اهمیت بسیاری دارند.
بنابراین، مصرف منظم و در عین حال بهاندازه تخمه آفتابگردان میتواند سبب افزایش احتمال باروری و قدرت تولیدمثل مردان شود. برای اطلاع از قیمت آجیل کلیک کنید.
حفظ سلامت پروستات
تخمه آفتابگردان حاوی زینک (روی) است که یکی از مواد ضروری برای حفظ سلامت پروستات محسوب میشود. نتایج تحقیقات پژوهشگران نشان میدهد که کمبود زینک میتواند منجر به بزرگشدن پروستات و بسیاری از مشکلات گسترده دیگر شود.
در نتیجه، مصرف تخمه به مردان کمک میکند تا سطح زینک بدن خود را در حد تعادل نگه دارند.
بهبود عملکرد کبد
تخمه آفتابگردان با داشتن ترکیباتی همچون ویتامینهای گروه B و ویتامین E، برای پاکسازی کبد و بهبود عملکرد آن نیز موثر است. بنابراین، مصرف مغز تخمه سبب کاهش سطح کلسترول و جلوگیری از ابتلا به انواع بیماریهای کبدی میشود.
افزایش سطح انرژی
تخمه آفتابگردان به دلیل دارا بودن پروتئین و چربیهای سالم، کالری مورد نیاز بدن برای فعالیت روزمره را فراهم میکند. به همین جهت، توصیه میشود تا آن دسته از آقایانی که به دلیل فعالیت فیزیکی شدید یا ورزش، نیازمند تامین انرژی بدن خود هستند، از این مغز لذیذ استفاده کنند.
ناگفته نماند که مغز تخمه آفتابگردان میتواند به عنوان منبع خوبی از انرژی و مواد مغذی، جهت بازسازی عضلات و ماهیچههای بدن پس از تمرینات فیزیکی مورد استفاده قرار گیرد.
پیشگیری از بیماریهای قلبی
تخمه آفتابگردان با داشتن چربیهای غیراشباع، به کاهش سطح کلسترول بد (LDL) خون کمک میکند و در نتیجه، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را تا حد چشمگیری کاهش میدهد. این خاصیت تخمه آفتابگردان بهویژه برای آقایانی که در معرض استرس و فشار کاری بالا هستند، کاربرد دارد.
خواص تخمه آفتابگردان برای زنان
تخمه آفتابگردان به دلیل برخورداری از ویتامینها و مواد معدنی فراوان میتواند برای پوست و مو، تنظیم هورمونهای بدن و همچنین دوران بارداری خانمها نیز مفید باشد. در ادامه با برخی از مهمترین خاصیت تخمه آفتابگردان برای بانوان آشنا میشویم.
خواص تخمه آفتابگردان برای چاقی صورت و حفظ شادابی پوست
ویتامین E و اسیدهای چرب موجود در تخمه آفتابگردان، ضمن آبرسانی و تقویت بافت پوست صورت، به افزایش حجم و شادابی آن نیز کمک میکند. مصرف تخمه میتواند علاوه بر نرمی و درخشندهشدن پوست خانمها، برای جلوگیری از پیری زودرس نیز موثر باشد.
فواید تخمه آفتابگردان برای رحم و تنظیم هورمونها
تخمه آفتابگردان حاوی فیتواستروژن و اسیدهای چرب ضروری است که نقش بسزایی در تنظیم سطح هورمونها دارد. این مواد مغذی برای کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS)، دردهای ناشی از دوران پریودی و همچنین سلامت کلی رحم موثر باشد.
علاوه بر این، از آنجایی که مغز تخمه به عنوان منبع خوبی از منیزیم شناخته میشود، برای آرامش عضلات و کاهش انقباضات رحمی نیز موثر است.
تاثیر خوردن تخمه در دوران بارداری
بسیاری از خانمها تصور میکنند که خوردن تخمه در دوران بارداری مضر است؛ اما این دانه مغذی، اگر به میزان متعادل و بدون نمک مصرف شود، فوایدی نیز برای سلامت مادر و جنین به همراه دارد.
تخمه آفتابگردان سرشار از اسید فولیک است که به جلوگیری از نقص لوله عصبی و همچنین رشد سالم مغز و نخاع جنین کمک میکند. این دانه همچنین منبع خوبی از ویتامین E است که برای تقویت سیستم ایمنی و رشد سلولی جنین نقش مهمی دارد.
بنابراین، مصرف مداوم و در عین حال بهاندازه تخمه آفتابگردان خام در بارداری، میتواند سلامت مادر و جنین را تضمین کند. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خواص تخمه آفتابگردان در بارداری را از وبسایت ایران آجیل مطالعه کنید.
کمک به لاغری و حفظ تناسب اندام
تخمه آفتابگردان با داشتن فیبر بالا، نقش مؤثری در ایجاد احساس سیری دارد و میتواند برای کاهش اشتها نیز تاثیر فوقالعادهای داشته باشد. فیبر موجود در این دانه مغذی بهآرامی هضم شده و باعث افزایش حجم مواد غذایی در معده میشود.
این ویژگی سبب پُر شدن معده و ایجاد احساس سیری طولانیمدت در فرد میشود. در نتیجه، افرادی که تخمه آفتابگردان را به عنوان میانوعده مصرف میکنند، تمایل کمتری به پرخوری و استفاده از تنقلات مضر دارند.
این ویژگی برای بانوانی که به دنبال کاهش وزن هستند بسیار مناسب است. زیرا با خوردن مغز تخمه دیگر تمایلی به خوردن میانوعدههای پرکالری و شیرین ندارند.
جلوگیری از ریزش و شکنندگی مو
وجود ویتامین E، زینک و آهن در مغز تخمه آفتابگردان برای سلامت موها نیز موثر است. ویتامین E با بهبود جریان خون در پوست سر، ریشههای مو را تقویت کرده و از آسیبهای محیطی جلوگیری میکند. این امر بهویژه برای بانوانی که به دلیل تغییرات هورمونی دچار ریزش مو میشوند کاربرد دارد.
زینک و آهن نیز با تنظیم هورمونها و بهبود اکسیژنرسانی به فولیکولها، مانع از ریزش و شکنندگی موها میشود. از طرفی، اسیدهای چرب موجود در تخمه آفتابگردان به رطوبترسانی، درخشندگی و لطافت طبیعی موها نیز کمک میکنند.
اهمیت خوردن مغز تخمه برای کودکان
تخمه آفتابگردان به عنوان یک منبع غذایی غنی از ویتامینها و مواد معدنی، علاوه بر سلامت آقایان و بانوان، برای تقویت سلولهای دفاعی، رشد و همچنین کاهش استرس بچهها نیز موثر است. در ادامه به اصلیترین فواید خوردن تخمه آفتابگردان برای کودکان میپردازیم.
رشد و تحکیم استخوانها
تخمه آفتابگردان سرشار از فسفر، منیزیم و ویتامین D است که برای رشد و استحکام استخوانها در کودکان ضروری است. بنابراین مصرف مغز تخمه در سنین رشد میتواند به بهبود سلامت استخوان و جلوگیری از مشکلاتی مانند نرمی استخوان کمک کند.
افزایش تمرکز و بهبود حافظه
تخمه آفتابگردان حاوی ویتامین B6 و اسید فولیک است که برای تقویت عملکرد مغز و حافظه بچهها کاربرد دارد. این مواد مغذی در افزایش تمرکز و بهبود عملکرد تحصیلی نوجوانان نیز نقش دارند و میتوانند در رشد ذهنی آنان موثر باشند. شما عزیزان میتوانید برای خرید و اطلاع از قیمت تخمه آفتاب گردان به لینک موردنظر یا محصولات زیر مراجعه کنید:
تقویت سیستم ایمنی بدن
مغز تخمه با داشتن ویتامین E، زینک و سایر آنتیاکسیدانها، به تقویت سلولهای دفاعی بدن خردسالان کمک میکند. این ویتامینها ضمن مبارزه با انواع عفونتها، مانع از بروز سرماخوردگی و آنفولانزا در بچهها میشود.
کمک به سلامت چشمها
از دیگر مزایای خوردن تخمه آفتابگردان میتوان به تضمین سلامت چشم و بینایی بچهها اشاره کرد. این امر به دلیل وجود ویتامین A و آنتیاکسیدانهای مفید متعدد در این خوراکی خوشمزه است.
این خاصیت شگفتانگیز تخمه آفتابگردان، بهویژه در دوران رشد و تکامل کودکان اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا به کاهش خطر مشکلات بینایی کمک میکند.
بهبود خلقوخو و کاهش استرس
منیزیم موجود در تخمه آفتابگردان سبب بهبود خلقوخو و کاهش استرس، بهویژه برای بچههایی که در دوران تحصیل هستند میشود. منیزیم نقش کلیدی در سلامت سیستم عصبی ایفا میکند و میتواند آرامش کودکان را افزایش دهد.
عوارض احتمالی
با وجود فواید متعدد تخمه آفتابگردان، مصرف بیش از حد آن میتواند عوارضی نیز به همراه داشته باشد. البته مضرات و عوارض احتمالی تخمه آفتابگردان معمولا در صورت افراط و زیادهروی در خوردن است که بروز میکند. برخی از اصلیترین عوارض مغز تخمه شامل موارد زیر میشود.
- افزایش وزن: اگرچه پیشتر در مورد خواص مغز تخمه برای کاهش وزن و حفظ تناسب اندام صحبت کردیم؛ اما خوردن بیش از اندازه تخمه آفتابگردان میتواند نتایج معکوسی به دنبال داشته باشد. به همین دلیل، همواره مصرف متعادل آن توسط متخصصان توصیه میشود.
- افزایش فشار خون: برخی از انواع تخمهها که با نمک زیاد طعمدار شدهاند، میتوانند سبب افزایش فشار خون شوند. بنابراین، بهتر است از تخمه آفتابگردان بدون نمک یا با نمک کم مصرف کنیم.
- مشکلات گوارشی: تخمه آفتابگردان حاوی فیبر بالایی است و اگر به مقدار زیاد مصرف شود، ممکن است مشکلاتی مانند نفخ و ناراحتیهای معده را به دنبال داشته باشد. برای جلوگیری از بروز این مشکل، مصرف آن باید متعادل و همراه با آب صورت گیرد.
- آلرژی: برخی افراد ممکن است به تخمه آفتابگردان حساسیت داشته باشند. این حساسیت میتواند به صورت خارش، قرمزی پوست یا حتی مشکلات تنفسی ظاهر شود. در نتیجه، افرادی که حساسیتهای غذایی دارند، نیاز است تا با احتیاط از این مغز استفاده کنند.
ارزش غذایی و مواد معدنی
نتایج پژوهش محققان ثابت کرده است که در هر ۱۰۰ گرم تخمه آفتابگردان، مواد مغذی زیر وجود دارند.
انرژی: 580 کیلوکالری | پروتئین: ۲۰.۸ گرم |
چربی: 51.5 گرم | کربوهیدرات: 20 گرم |
فیبر: 8.6 گرم | زینک (روی): ۵ میلیگرم |
منیزیم: 325 میلیگرم | فسفر: ۶۶۰ میلی گرم |
سلنیوم: 53 میکروگرم | آهن: 5.25 میلیگرم |
فولات: 227 میکروگرم | ویتامین ای (E): 35 میلیگرم |
ویتامین ب۱ (B1): ۱.۴۸ میلیگرم | ویتامین ب۶ (B6): 1.3 میلیگرم |
مقدار مجاز مصرف روزانه برای خردسالان و بزرگسالان
مطالعات علمی نشان میدهد که برای بزرگسالان، مقدار ۳۰ گرم در روز «حدود یک مشت کوچک»، میزان مناسبی است که به تأمین مواد مغذی و انرژی بدن کمک میکند؛ البته بدون اینکه کالری و چربی اضافی وارد بدن شود.
اگرچه این میزان برای بچهها به مراتب کمتر است. بسته به سن و نیازهای تغذیهای کودک، مقدار توصیهشده معمولاً بین ۱۰ تا ۲۰ گرم در روز (حدود یک تا دو قاشق غذاخوری) است. این مقدار میتواند به تأمین برخی از ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای رشد بچهها کمک کرده و از مصرف زیاد کالری یا چربی جلوگیری کند.
تنها نکتهای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که تخمه آفتابگردان را میتوان به صورت خام یا بوداده مصرف کرد. با این حال، برای حفظ بهترین خواص تغذیهای، بهتر است از تخمه خام یا تخمه بوداده بدون نمک استفاده شود.
انواع تخمه آفتابگردان
تخمه آفتابگردان دارای انواع مختلفی است که عبارتند از:
- تخمه آفتابگردان خام: این نوع تخمه آفتابگردان کمترین فرآوری را داشته و به حفظ تمام مواد مغذی آن کمک میکند.
- تخمه آفتابگردان بو داده: مغز تخمه بو داده دارای طعم به مراتب بهتری از تخمه آفتابگردان خام است: اما تخمه بوده داده ممکن است بخشی از ویتامینها و آنتیاکسیدانهای خود را از دست داده باشد.
- تخمه آفتابگردان نمکی: این نوع تخمه آفتابگردان با نمک فرآوری میشود که برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مضر باشد.
- روغن تخمه آفتابگردان: این روغن از پرس کردن تخمه آفتابگردان به دست میآید و یک منبع عالی از چربیهای غیراشباع است که میتوان از آن برای مصارف گوناگون بهره برد.
جمعبندی
تخمه آفتابگردان با داشتن ویتامینها و مواد معدنی متنوع، یک میانوعده مغذی برای سلامت قلب، استخوانها و سیستم ایمنی است. مغز تخمه به مردان در تقویت سلامت پروستات و اسپرم، به کودکان در رشد استخوانها و افزایش تمرکز و همچنین به زنان باردار در تأمین اسید فولیک و کاهش گرفتگی عضلات کمک میکند. علاوه بر این، مصرف متعادل و بدون نمک آن مانع از افزایش وزن میشود.
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.