ایجاد عادتهای غذایی سالم در دوره کودکی و نوجوانیِ بچهها، باعث تضمین رشد ذهنی و سلامت جسمی آنها میشود. این مسئله همچنین فرزند دلبند ما را قادر میسازد تا در سنین بزرگسالی نیز همواره به رژیم غذایی و تغذیه خود توجه کند.
مغز درختی، یکی از خوراکیهای خوشمزه با ارزش غذایی و مواد معدنی فوقالعاده بالاست. تحقیقات دانشمندان ثابت کرده است که مصرف روزانه این آجیل میتواند نقش بسزایی در تقویت سیستم ایمنی، بهبود کیفیت خواب، تحکیم استخوانها، افزایش هوش و یادگیری، کمک به عملکرد دستگاه گوارش و بسیاری از موارد دیگر داشته باشد. در ادامه این مطلب از وبسایت ایران آجیل قصد داریم تا به صورت علمی تمامی فواید بادام به عنوان یکی از مغزهای آجیل درجه یک برای کودکان را معرفی کنیم.
فهرست مطالب
فواید بادام برای کودکان
متخصصان علوم تغذیه، تاکید بسیار ویژهای بر اهمیت خوردن مغزهای مختلفی مثل بادام، فندق و پسته برای کودکان، خردسالان و نوجوانان دارند. با ما همراه باشید تا در ادامه این مطلب به اصلیترین دلایل مصرف بادام درختی برای بچهها بپردازیم.
رشد مغز و تقویت حافظه
مغز بادام حاوی اسیدهای چرب امگا 3، DHA، ویتامین E و ویتامین B4 (کولین) است که برای رشد و تکامل مغز، تقویت حافظه و همچنین افزایش تمرکز کودکان ضروری است. از دیگر مواد مغذی موجود در این آجیل بینظیر میتوان به ریبوفلاوین و ال کارنیتین نیز اشاره کرد که باعث افزایش فعالیت مغز بچهها میشود.
کمک به سیستم دفاعی بدن
میدانیم که سیستم دفاعی بدن بچهها در مقایسه با بزرگسالان به مراتب ضعیفتر و حساستر است. به همین دلیل، والدین باید توجه بیشتری به رژیم غذایی کودک خود داشته باشند.
مغز بادام سرشار از آنتی اکسیدانهای مختلفی مثل ویتامین E و ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان و محافظت از آنها در برابر بیماریهای ویروسی کمک میکند. ناگفته نماند که بادام برای سرماخوردگی و گلودرد نیز مفید است.
تامین انرژی مورد نیاز بچهها
بچهها بمب انرژی هستند و میزان تمایل آنها به تحرک و فعالیت قابل مقایسه با بزرگسالان نیست. والدین باهوش ضمن آگاهی کامل از این موضوع، بهخوبی میدانند که باید انرژی مورد نیاز بدن فرزند خود را با مواد غذایی مقوی تامین کنند تا مانع از لاغری و تقلیل رفتن قوای کودک شوند.
بادام منبع بسیار مناسبی از کالری، ویتامینها و برخی مواد معدنی نظیر منیزیم، مس و منگنز است که به افزایش سوختوساز و همچنین افزایش میزان انرژی در خردسالان کمک میکند.
مناسب برای کنترل وزن و جلوگیری از چاقی
با وجود کالری بالا، برخی از خانوادهها تصور میکنند که خوردن بادام برای آن دسته از کودکان که دچار افزایش وزن هستند مناسب نیست. این در حالی است که بادام درختی به دلیل دارا بودن مقادیری از فیبر و پروتئین، باعث ایجاد احساس سیری طولانی مدت و جلوگیری از پرخوری و چاقی در آنها میشود.
البته فواید آجیل برای لاغری تنها به مغز بادام خلاصه نشده و برخی دیگر از انواع خشکبار مثل فندق نیز برای حفظ تناسب اندام موثر است. پیشنهاد میکنیم برای اطلاعات بیشتر مقاله جامع در مورد «خواص فندق برای کودکان» را مطالعه کنید.
از طرفی دیگر، فراموش نکنیم که زیادهروی در مصرف این مغز نیز میتواند نتیجه معکوسی به همراه داشته باشد. به بیانی دیگر، افراط در خوردن بادام شیرین میتواند منجر به اضافه وزن، افزایش گرمی بدن، کهیر و بسیاری از مشکلات دیگر شود.
تحکیم استخوانها
متخصصان طب سنتی و همچنین دانشمندان علوم پزشکی بر این باورند که مصرف روزانه و در عین حال بهاندازه بادام میتواند به تقویت استخوان و دندان بچهها کمک کند. به علاوه، این خوراکی مقوی به جهت داشتن کلسیم، منیزیم و فسفر فراوان تاثیر شگفتانگیزی بر درمان پوکی و نرمی استخوان در سنین بزرگسالی دارد.
کمک به عملکرد سیستم گوارش
به طور کلی گفته میشود که در ۲۸ گرم بادام درختی، چیزی در حدود ۳ الی ۴ گرم فیبر وجود دارد که این مقدار میتواند بخشی از نیاز روزانه بدن کودکان به این ماده حیاتی را تامین کند.
فیبر موجود در این مغز دلچسب موجب بهبود هضم غذا، جلوگیری از معده درد و به طور کلی، تضمین سلامت دستگاه گوارش میشود. خاصیت بادام برای یبوست و اسهال در خردسالان و نوجوانان، از جمله مزایای دیگر این آجیل پرطرفدار به حساب میآید.
کاهش استرس و بهبود خلقوخو
از دیگر فواید بادام درختی برای بچهها میتوان به نقش فوقالعاده اثرگذار آن در کاهش استرس، اضطراب و همچنین بهبود خلقوخو اشاره کرد. برخی از مواد مغذی مرتبط با سیستم عصبی، احساسات و عواطف عبارتند از:
- منیزیم: این ماده معدنی نقش بسیار مهمی در تنظیم سیستم عصبی برعهده دارد. گفتنی است که کمبود منیزیم باعث افزایش استرس و اضطراب در خردسالان میشود.
- تریپتوفان: بادام حاوی مقدار کمی از اسید آمینه تریپتوفان است. جالب است بدانیم که تریپتوفان نقش کلیدی در بهبود عملکرد مغز و خواب سالم ایفا میکند. از سوی دیگر، وجود این اسید آمینه امکان تولید سروتونین (هورمون مرتبط با احساس شادی و آرامش) در بدن را فراهم میسازد.
- اسیدهای چرب امگا ۳: اسیدهای چرب امگا ۳، از دیگر مواد مغذی بادام شیرین هستند که طبق تحقیقات، این اسیدها میتوانند در کاهش علائم افسردگی و اضطراب نقش بسزایی داشته باشند.
- آنتی اکسیدانهای مختلف: ویتامین E و سایر آنتیاکسیدانهای موجود در بادام میتوانند از سلولهای مغزی در برابر استرس اکسیداتیو محافظت کنند. درواقع، این مسئله به نوعی با بهبود عملکرد شناختی و کاهش استرس مرتبط است.
درمان مشکلات پوستی
ویتامین E و آنتی اکسیدانهای گوناگون در بادام درختی علاوه بر کاهش استرس و اضطراب، برای جلوگیری از التهابات پوستی مانند اگزما و پسوریازیس در کودکان نیز کاربرد دارد.
تقویت موها و جلوگیری از خشکی پوست سر
بررسیها نشان میدهد که در هر ۱۰۰ گرم بادام درختی، بیش از ۲۱ گرم پروتئین وجود دارد. ناگفته نماند که فولیکولهای مو بیشتر از پروتئین تشکیل شدهاند؛ بنابراین وجود پروتئین در بدن برای حفظ سلامت موها و همچنین تقویت آنها موثر است.
از سوی دیگر، ماده معدنی «روی» که به مقدار کمی در بادام یافت میشود نیز به تنظیم تولید چربی پوست سر و همچنین جلوگیری از شوره و خشکی سر کمک میکند.
سلامت قلب
قلب عضو فوقالعاده ضروری و حیاتی در بدن انسان است که همواره باید مراقب آن باشیم. اسیدهای چرب غیر اشباع بادام که به عنوان "چربیهای خوب" نیز شناخته میشوند، به سلامت قلب و عروق در بچهها کمک میکند.
موثر در مشکل کم خونی
مغز بادام شیرین میتواند به صورت غیرمستقیم برای بهبود وضعیت کم خونی در کودکان موثر باشد. مشکل کمخونی معمولا به دلیل کمبود آهن، ویتامین B12 و اسید فولیک رخ میدهد.
پژوهشها حاکی از آن است که خوردن بادام بهتنهایی نمیتواند یک درمان مناسب برای کمخونی در نظر گرفته شود. چراکه آهن موجود در بادام بهفور یافت نمیشود، اما چندین ماده مغذی دیگر در این خوراکی وجود دارد که به نوعی میتواند برای بیماری کم خونی مفید باشد:
- مس: بادام درختی منبع خوبی از مس است که این ماده معدنی بدن ما را قادر میسازد تا آهن را بهدرستی جذب کند. همچنین، مس نقش کلیدی در تولید هموگلوبین داشته و میتواند برای پیشگیری از کم خونی تاثیرگذار باشد.
- فولات (ویتامین B9): فولات، یکی دیگر از ویتامینهای موجود در بادام درختی است که البته به مقدار محدودی در آن یافت میشود. فولات برای تولید و نگهداری از گلبولهای قرمز ضروری بوده و مصرف مقادیر مناسبی از آن میتواند به پیشگیری از کم خونی مرتبط با کمبود فولات کمک کند.
تنظیم ساعت خواب
از آنجایی که جنبوجوش و میزان فعالیت جسمی نوجوانان زیاد است، خواب کافی و آسوده میتواند جبران خوبی برای تحرک آنها در طی روز باشد. بادام درختی حاوی مقدار کمی از ملاتونین است. درواقع، ملاتونین هورمونی است که به تنظیم چرخه خواب و بیداری کمک کرده و برای یک خواب عمیق و راحت نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
معرفی انواع بادامها و خاصیت هر یک از آنها برای کودکان
به صورت کلی بادام به سه دسته بادام هندی، درختی و زمینی تقسیم میشود. اما از سوی دیگر، بادام درختی دارای گونههای مختلفی نظیر مامایی، منقا، سنگی، تلخ، ربیع و... است که هر یک از آنها ویژگیهای خاص خودشان را دارند. در ادامه به صورت کاملا خلاصه به مزایای برخی از این مغزها اشاره خواهیم کرد.
- بادام منقا: بادام منقا یکی از معروفترین و در عین حال پرفروشترین انواع بادام درختی است که مشخصه اصلی آن مربوط به پوست کاغذی و بسیار ترد آن میشود. همین امر باعث شده تا بهراحتی بتوانیم مغز این آجیل را از پوستش جدا کنیم.
- بادام مامایی: این نوع بادام کمی بزرگتر از بادامهای درختی دیگر بوده و طعم شیرینتری نیز دارد. از جمله خواص بادام مامایی میتوان به آهن موجود در آن و نقش فوقالعادهای که برای درمان کم خونی کودکان دارد، اشاره کرد.
- بادام هندی: بادام هندی یک منبع بسیار عالی از منیزیم و فسفر است که نقش بسزایی در سلامت استخوان و دندان خردسالان ایفا میکند. جهت آشنایی بیشتر با فواید بادام هندی برای کودکان کلیک کنید.
- بادام زمینی: بادام زمینی نیز سرشار از پروتئین، نیاسین و ویتامین B6 است.
بادام سنگی: برخلاف بادام منقا، بادام سنگی دارای یک پوسته بسیار سخت است. البته این امر به حفظ و ماندگاری مغز این آجیل نیز کمک میکند.
میزان مصرف بادام شیرین برای کودکان
میزان مصرف بادام برای بچهها بسته به سن آنها میتواند متفاوت باشد:
- کودکان 1 تا 3 سال: 10-15 عدد بادام در روز
- کودکان 4 تا 6 سال: 15-20 عدد بادام در روز
- کودکان 7 تا 10 سال: 20-25 عدد بادام در روز
از چه سنی میتوانیم به فرزند خود آجیل بدهیم؟
به طور کلی، از ۱۲ ماهگی به بعد میتوانیم به کودک خود انواع مغزها را بدهیم. البته چند نکته در این خصوص را نباید فراموش کرد:
- کودکان 1 تا 2 سال: بادام را به صورت آسیاب یا پودر شده به کودک خود بدهیم. البته پودر بادام را میتوان با ماست، سوپ یا اسموتی نیز مخلوط کرد.
- بچههای 2 تا 3 سال: برای سنین دو تا سه سال میتوان به صورت تدریجی از بادام خرد شده استفاده کرد.
- خردسالان 3 سال به بالا: از بادام کامل میتوانیم برای کودکان بالای ۳ سال استفاده کنیم. البته تنها در صورتی که فرزند دلبند ما قادر به جویدن و بلعیدن کامل آجیل باشد.
اگر علاقمند به مطالعه جامع در مورد خواص پسته برای کودکان هستید کلیک کنید.
چند نکته تکمیلی در مورد بادام درختی
در ادامه چند نکته تکمیلی در رابطه با خرید بادام و همچنین مصرف آن توسط خردسالان را توضیح میدهیم که شاید دانستن آن خالی از لطف نباشد.
- برای نگهداری از انواع مغزیجات و آجیل پیشنهاد میشود تا آن را در یک ظرف بسته داخل یخچال یا فریزر نگهداری کنیم.
- در صورت سابقه آلرژی در کودک یا یکی از اعضای خانواده به آجیل، حتما با پزشک مربوطه مشورت شود.
- از آنجایی که مقدار سدیم (نمک) بادام بو داده و سایر مغزهای مشابه بیشتر از آجیل خام است، بنابراین بهتر است تا از آجیل خام برای بچهها استفاده کنیم.
- در صورتی که فرزند ما تمایلی به خوردن بادام از خودش نشان نمیدهد، میتوانیم از بادام پودر شده داخل غذا یا در کنار برخی از خوراکیهای دیگر مثل ماست، سوپ و... استفاده کنیم. همچنین، میتوان از خواص شیر بادام برای کودکان نیز بهرهمند شد.
- توصیه میشود تا همواره بادام شیرین را از مراکز و فروشگاههای معتبر خریداری شود تا از کیفیت و سالم بودن آن اطمینان داشته باشیم.
ارزش غذایی و مواد معدنی
بادام یک منبع غنی از پروتئین، کربوهیدرات، چربیهای سالم، مواد معدنی و ویتامینهای مختلف است که در ادامه قصد داریم تا تمامی مواد مغذی موجود در 100 گرم از این آجیل خوشطعم را نام ببریم.
انرژی: 567 کیلوکالری | کربوهیدرات: 21.69 گرم |
نشاسته: 0.74 گرم | قند: 3.89 گرم |
فیبر: 12.2 گرم | چربی: 49.42 گرم |
پروتئین: 21.22 گرم | آب: 4.70 گرم |
روی: 3.08 میلیگرم | فسفر: 484 میلی گرم |
پتاسیم: 705 میلیگرم | منگنز: 2.285 میلیگرم |
آهن: 3.72 میلیگرم | کلسیم: 264 میلیگرم |
مس: 0.99 میلیگرم | ویتامین ای (E): 26.2 میلیگرم |
ویتامین B4 (کولین): 52.1 میلیگرم | ویتامین B3 (نیاسین): 3.385 میلیگرم |
ویتامین ب۲ (B2): 1.014 میلیگرم | ویتامین B9 (فولیک اسید): 50 میکروگرم |
مضرات احتمالی آجیل
با وجود فواید بیشماری که پیشتر به صورت مفصل توضیح دادیم، پژوهشها نشان میدهد که بادام درختی و سایر مغزها ممکن است عوارضی نیز به دنبال داشته باشند. البته این مضرات بیشتر در زمانی رخ میدهد که افراد دچار سوءمصرف و زیادروی در خوردن آجیل میشوند. در ادامه تنها به چند مورد از مضرات احتمالی بادام میپردازیم.
مشکلات گوارشی
بادام شیرین سرشار از فیبر است. اگرچه در بخش فواید بادام به اهمیت آن برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش نکاتی را عرض کردیم، اما خوردن زیاد آجیل به دلیل فیبر زیاد میتواند باعث یبوست، اسهال و بسیاری از مشکلات دیگر شود. همچنین، این شرایط در صورت عدم مصرف کافی از آب هنگام خوردن بادام نیز رخ میدهد.
کاهش جذب مواد مغذی در بدن
وجود مقادیر زیادی از فیبر میتواند باعث اختلال در جذب منیزیم، کلسیم، آهن و روی در بدن شود. فراموش نکنیم که فیبر لازم در بدن ما توسط بسیاری از مواد غذایی دیگر نیز دریافت میشود. بنابراین، به منظور جلوگیری از بروز این مشکل کافی است تا همواره مقدار مجاز مصرف بادام را برای فرزند دلبند خود در نظر بگیریم.
افزایش وزن و چاقی
از دیگر مضرات خوردن بیش از حد بادام و سایر مغزهایی مثل فندق، گردو و پسته میتوان به مشکل افزایش وزن و چاقی برای بچهها اشاره کرد.
آلرژی و حساسیت
بادام درختی با دارا بودن پروتئینی به نام آمندین میتواند سبب بروز برخی از واکنشهای آلرژیک نظیر تورم زبان، تورم لب و دهان، خارش گلو یا خارش دهان شود. در موارد جدیتر، خوردن این ماده غذایی میتواند یک واکنش آلرژیک تحت عنوان «آنافیلاکسی» را ایجاد کند که با عوارضی مثل تهوع، استفراغ، تنگی نفس، فشار خون پایین، کهیر و اختلال صدا تشخیص داده میشود.
بنابراین اگر برای اولین بار قصد داریم تا به کودکی بادام بدهیم، حتما از عدم وجود آلرژی به مواد غذایی در خانواده کودک اطمینان حاصل کنیم.
مصرف بیش از اندازه ویتامین E
بادام شیرین دارای ویتامین E نسبتا بالایی است که میتواند باعث اختلال در انعقاد خون و خونریزی شود. در نتیجه، برای پیشگیری از امر توصیه میشود تا در مصرف بهاندازه از این خوراکی لذیذ توسط فرزند خود نظارت داشته باشیم.
سنگ کلیه
اگزالات یکی دیگر از مواد مغذی موجود در این خوراکی است که وجود بیش از حد آن در بدن میتواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود.
جمعبندی
در این مطلب سعی کردیم تا به صورت کامل همه نکات لازم مرتبط با بادام درختی از جمله خواص و فواید، ارزش غذایی و مواد معدنی، میزان مصرف روزانه و بسیاری از موارد دیگر برای کودکان را توضیح دهیم. پیشتر اشاره کردیم که خوردن این ماده غذایی مقوی سیستم دفاعی بدن بچهها را تقویت کرده و سلامت فیزیکی و روانی آنها را تضمین میکند. امیدواریم که این مطلب راهنمای خوبی برای شما عزیزان باشد. شما همراهان گرامی میتوانید از بخش نظرات، تمامی سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
برای اطلاعات بیشتر توصیه میکنیم مقاله "خواص گردو برای کودکان" را مطالعه کنید:
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.