خواص گردو برای کودکان

خواص گردو برای کودکان

 

گردو به عنوان یک خوراکی خوشمزه، سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و چربی‌های مفید است. بسیاری از والدین برای تامین انرژی مورد نیاز فرزند خود، از مغز گردو در صبحانه، عصرانه، سالاد و خورشت استفاده می‌کنند.

مصرف روزانه گردو نقش بسزایی در کاهش استرس، رشد جسمی و سیستم ایمنی کودکان ایفا می‌کند. این در حالی است که مصرف بیش از حد گردو نیز در برخی موارد باعث کاهش جذب مواد معدنی، سنگ کلیه و بسیاری از مشکلات متعدد دیگر می‌شود. در این مطلب از وبسایت ایران آجیل قصد داریم تا به همه فواید، مضرات، بهترین زمان مصرف و بسیاری از نکات دیگر پیرامون مصرف گردو در کودکان بپردازیم.

 

 

ارزش غذایی و مواد مغذی گردو

گردو یکی از مغزهای خوشمزه و مفیدی است که همواره توسط بسیاری از  افراد مصرف می‌شود. این خشکبار غنی، ضمن برخورداری از طعم دلچسب و لذیذ خود، دارای مواد مغذی فراوانی است؛ مطالعات  محققان نشان می‌دهد که یک اُنس گردو (28 گرم) حاوی:

  • فیبر: 1.9 گرم
  • کلسیم: 27 میلی‌گرم
  • منیزیم: 44 میلی‌گرم
  • فسفر: 98 میلی‌گرم
  • پتاسیم: 125 میلی‌گرم
  • سلنیوم: 1.3 میلی‌گرم
  • فولیک اسید (ویتامین 9B): 28 میلی‌گرم
  • ویتامین ای (E): 0.7 میلی‌گرم

سایر مواد مغذی موجود در گردو شامل چربی‌های غیر اشباع، اسید چرب امگا3 و اسید لینولئیک (اسید چرب امگا۶) است. همچنین، مواد معدنی دیگری نظیر آهن، روی، سدیم، بتاکاروتن، لوتئین، ویتامین C، ویتامین B3، ویتامین B6، ویتامین B1، ریبوفلاوین، فولات و پانوتنیک اسید نیز در گردو وجود دارد.

 به علاوه، گردو سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های مختلفی مانند کاتچین، اسید الاجیک، ملاتونین و اسید فیتیک است.

مهمترین فواید و خاصیت‌های گردو برای بچه‌ها و خردسالان

خواص گردو برای کودکان

گردو فواید بسیار زیادی برای کودکان دارد که اصلی‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • انرژی بالا
  • رشد جسمی و تقویت استخوان‌ها
  • تقویت سیستم ایمنی
  • خواب راحت و عمیق
  • کاهش استرس و بهبود خلق‌و‌خو
  • پیشگیری از اضافه وزن و چاقی
  • تقویت پوست و مو
  • کمک به دستگاه گوارش
  • کمک به سلامت قلب

در ادامه هر یک از این موارد را بررسی خواهیم کرد. پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاعات بیشتر در مورد خواص انواع آجیل مقاله "خواص فندق برای کودکان" را مطالعه کنید:

انرژی بالا

کودکان به دلیل فعالیت زیاد، نیازمند مصرف خوراکی‌های مقوی و غنی از کالری هستند. گردو یکی از خشکبارهای پرانرژی است که علاوه بر صبحانه، می‌توان از آن به عنوان میان وعده نیز استفاده کرد.

رشد جسمی و تقویت استخوان‌ها

رشد جسمی انسان در دوران کودکی شیب به مراتب تندتری در مقایسه با بزرگسالی دارد. به همین جهت، مصرف منظم و به‌اندازه گردو در کودکان سبب بهبود جذب کلسیم، استحکام استخوان‌ها، استخوان‌سازی و در نهایت افزایش قد کودکان می‌شود.

تقویت سیستم ایمنی

بدن انسان همواره در دوران کودکی، سیستم ایمنی حساس و آسیب‌پذیری دارد. به همین دلیل، مصرف مواد غذایی مفید و مقوی جهت تقویت این سیستم دفاعی، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

 ویتامین‌های مختلف، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌های موجود در گردو، سیستم ایمنی بدن کودک را قادر می‌سازد تا با انواع بیماری‌ها مقابله کند. بنابراین با قرار دادن گردو در رژیم غذایی کودک خود می‌توانیم مانع از بروز بسیاری از بیماری‌ها شویم.

خواب راحت و عمیق

خواب کافی، عمیق و راحت یکی دیگر از عوامل مهمی است که نقش بسزایی در رشد جسمی و ذهنی کودکان ایفا می‌کند. گردو ضمن برخورداری از عناصر غذایی و ویتامین‌های موجود، حاوی هورمون ملاتونین است که در تنظیم ساعت خواب و همچنین  بهبود کیفیت آن تاثیر دارد.

کاهش استرس و بهبود خلق‌و‌خو

محققان استفاده از گردو را برای کاهش استرس و بهبود خلقوخو کودک نیز توصیه می‌کنند. چراکه ویتامین B و چربی امگا۳ موجود در گردو، کمک زیادی به سیستم عصبی کودک می‌کند. پژوهش محققان در این خصوص ثابت کرده‌ که مغز گردو به دلیل برخورداری از چربی امگا۳، برای کنترل اختلالات رفتاری و بیش‌فعالی کودکان موثر بوده و تاثیر بسیاری بر سلامت روانی کودک دارد .

پیشگیری از اضافه وزن و چاقی

عوامل متعددی از جمله کم‌تحرکی، بازی‌های کامپیوتری، خوردن فست فود و عادت‌های غذایی ناسالم باعث شده تا در بیشتر جوامع با مشکل چاقی کودکان روبه‌رو باشیم. مغزهایی مانند گردو به دلیل داشتن فیبر گیاهی بالا، سبب رفع اشتهای کاذب و جلوگیری از پرخوری کودکان می‌شود. بنابراین مصرف گردو به‌ اندازه مجاز آن، مانع از چاق شدن کودکان می‌شود.

جالب است بدانیم که پژوهش‌های برخی از محققان در مورد گردو نشان می‌دهد که مصرف این ماده غذایی در همه کودکان نتیجه یکسان نداشته و بعضی از اوقات موجب افزایش وزن و در برخی از مواقع دیگر موجب کاهش وزن می‌شود. بنابراین در این شرایط، مشورت کردن با متخصص تغذیه کودکان کار بسیار هوشمندانه‌ای خواهد بود.

تقویت پوست و مو

گردو با ترکیبات فوق‌العاده تاثیرگذار خود مثل بیوتین، علاوه بر تقویت ریشه‌های مو، موجب رفع شوره و کاهش ریزش موها می‌شود. علاوه بر مغز گردو، می‌توانیم از روغن آن نیز جهت تقویت موهای فرزند خود استفاده کنیم. مصرف مداوم روغن گردو، پوست سر را مرطوب نگه داشته و به دلیل خاصیت ضد قارچی خود، مانع از بروز عفونت‌های قارچی در کودک می‌شود.

از دیگر مزایای گردو می‌توان به فواید آن برای پوست کودک اشاره کرد. پوست کودکان به دلیل حساسیت بالا، نیازمند مراقبت و توجه بیشتری است. بنابراین به منظور محافظت و تقویت پوست فرزند دلبند خود، می‌توانیم از خواص شگفت‌انگیز گردو بهره‌مند شویم.

برای خواندن پیشنهاد می‌کنیم

کمک به دستگاه گوارش

دستگاه گوارش انسان دارای باکتری‌هایی است که بعضی از آن‌ها برای سلامت این سیستم مفید بوده و برخی دیگر مضر هستند. مصرف روزانه گردو موجب افزایش میزان باکتری‌های مفید و همچنین حذف سموم و باکتری‌های مضر می‌شود. بنابراین مصرف گردو نقش کلیدی در بهبود عملکرد دستگاه گوارش کودکان و پیشگیری از بیماری‌های ناشی از آن دارد.

کمک به سلامت قلب

در مغز گردو، یکی از مهم‌ترین اسیدهای چرب حیاتی به عنوان آلفا لینولنیک اسید وجود دارد. این اسید چرب اهمیت بسیار بالایی در تقویت سلامت قلب انسان دارد. طبق تحقیقات و آزمایش‌های صورت گرفته، کودکان باید به صورت روزانه بین 7 تا 10 میلی‌گرم از این اسید چرب را تغذیه کنند. جالب است بدانیم که اسید آلفا لینولنیک از بروز بیماری‌های خطرناک قلبی و عروقی پیشگیری می‌کند.

همچنین، سطح بالای اسیدهای چرب امگا3 در گردو موجب کاهش کلسترول بد و همچنین تولید کلسترل خوب می‌شود. به همین دلیل محققان معتقدند که مصرف به‌اندازه گردو موجب بهبود عملکرد قلب کودک می‌شود.

همچنین برای اطلاع از قیمت و خرید انواع گردو به لینک مورد نظر یا محصولات زیر مراجعه کنید.

مضرات مصرف گردو

همان‌طور که خواص بی‌نظیر گردو را معرفی کردیم، نیاز است تا به عوارض و مضرات ناخوشایند گردو بر کودکان نیز اشاره‌ای داشته باشیم. البته برخی از این عوارض تنها در شرایطی که بیش از حد مجاز مصرف شود، نمود پیدا می‌کند.

مضرات مصرف بیش از حد گردو برای کودکان

  • افزایش وزن
  • آلرژی
  • خطر خفگی
  • کاهش جذب مواد معدنی
  • مشکلات گوارشی
  • خطر ابتلا به سنگ کلیه
  • بیماری‌های کبدی

در ادامه هر کدام از این موارد را توضیح خواهیم داد.

افزایش وزن

گردو به دلیل فیبر بالا، یک رژیم غذایی عالی برای کودکانی است که از اضافه وزن و چاقی رنج می‌برند. اما همین گردو اگر در حد مجاز آن مصرف نشود، به دلیل کالری بسیار بالا می‌تواند به افزایش وزن نیز منجر شود.

آلرژی

یکی از شایع‌ترین عوارض مصرف گردو که در کودکان به دلیل سیستم ایمنی ضعیف‌، رایج‌تر از بزرگسالان است، مربوط به حساسیت و بروز واکنش‌های آلرژیک می‌شود. کودک ممکن است با خوردن گردو احساس خارش یا گرفتگی بینی داشته باشد که این آلرژی معمولا خفیف بوده و مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند.

اما مصرف بیش از حد گردو گاها موجب گلو درد، کهیر، حالت تهوع، تنگی نفس و التهاب گلو شده که اگر نسبت به درمان این عارضه اقدامی صورت نگیرد، به مرور زمان احتمال بروز واکنش آلرژیک آنافیلاکسی بالا می‌رود که یک عارضه بسیار خطرناک محسوب می‌شود. 

همچنین، عوارض گردو تنها به خوردن آن به صورت مستقیم محدود نشده و در زمان‌هایی که از گردو در پخت غذا یا سایر خوراکی‌ها استفاده می‌شود نیز مشاهده شده است. معمولا بدن کودک پیش از  هر گونه واکنش جدی به گردو، علائم زیر را ممکن است از خودش بروز بدهد:

  • حالت تهوع
  • درد شکم، گرفتگی عضلات و استفراغ
  • اسهال
  • تنگی نفس
  • آبریزش یا گرفتگی بینی
  • مشکل در بلعیدن
  • خارش دهان، گلو، چشم و سایر نواحی بدن

خطر خفگی

بیشتر مغزهای سفت و درشت، خطر خفگی را برای کودکان به دنبال دارند. بلعیدن این خشکبارها بویژه برای کودکان زیر 7 سال کمی سخت به نظر می‌آید. بنابراین، از آنجایی که گردو نسبتا بزرگتر از سایر آجیل‌های درختی است، تهدید بزرگتری برای کودکان محسوب می‌شود. در نتیجه اگر کودک ما کمتر از 7 سال دارد، توصیه می‌شود تا از دادن مغز گردو کامل به او خودداری شود.

کاهش جذب مواد معدنی

گردو حاوی مقادیر زیادی از آنتی‌اکسیدان اسید فیتیک است. دریافت بیش از حد این ماده (به دلیل مصرف زیاد گردو)، ممکن است جذب مواد معدنی فوق‌العاده مفیدی مثل آهن و روی را به مقدار قابل توجه‌ای کاهش ‌دهد.

برای اطلاع از بهترین قیمت و خرید گردو با پوست در بازار، به لینک موردنظر یا محصولات زیر مراجعه کنید.

مشکلات گوارشی

از دیگر مضرات زیاده‌روی در مصرف گردو می‌توان به مشکلات گوارشی اشاره کرد. گردو سرشار از فیبر است و وجود بیش از حد این ماده در بدن کودک، موجب نفخ، درد روده، معده درد، اسهال و همچنین اختلالات در هضم غذا می‌شود.

خطر ابتلا به سنگ کلیه

گردو حاوی اگزالات است؛ نوعی ترکیب که می‌تواند به ایجاد سنگ کلیه در کودکان مستعد منجر شود. بنابراین حتی اگر یکی از والدین سابقه سنگ کلیه داشته باشد، ضروری است تا از مصرف بیش از اندازه گردو توسط کودک خود جلوگیری کنند.

بیماری‌های کبدی

کبد، یکی دیگر از اندام‌های حیاتی و مهم بدن است که سوءمصرف گردو می‌تواند موجب برخی از بیماری‌های کبدی از جمله کبدچرب شود. البته این ادعا تاکنون ثابت و کارشناسان اعلام کرده‌اند که به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.  

بهترین زمان مصرف گردو

بسیاری از کارشناسان، مصرف گردو در صبح و همراه با صبحانه را به عنوان بهترین زمان ممکن توصیه می‌کنند. چراکه گردو قوت لازم برای شروع یک روز پرانرژی را برای کودک فراهم می‌کند. همچنین، اگر فرزند ما تمایل زیادی به خوردن صبحانه ندارد، می‌توانیم با استفاده از مغزهای خوشمزه‌ای مثل گردو، او را به خوردن صبحانه تشویق کنیم.

از طرفی اگر فرزند ما از چاقی رنج می‌برد، می‌توانیم از خواص گردو به صورت ناشتا برای کاهش وزن او استفاده کنیم. مصرف گردو به عنوان عصرانه نیز فواید خاص خودش را دارد. کودک ما با مصرف گردو در پایان روز، می‌تواند قوای از دست‌رفته خود که ناشی از جنب‌وجوش زیاد بوده را جبران کند.

مقدار مجاز مصرف گردو

 اگرچه در این مطلب به خواص متعدد گردو اشاره کردیم، اما در مصرف مغز گردو نیز درست مانند هر ماده غذایی دیگر نباید زیاده‌روی کنیم. پژوهشگران و متخصصان تغذیه مصرف روزانه ۳۰ گرم (۲ تا ۳ عدد) گردو را برای کودکان توصیه می‌کنند.

از چه زمانی می‌توانیم به کودک خود گردو بدهیم؟

از آنجایی که والدین نگران تغذیه کودک خود هستند، پیوسته سوال می‌کنند که از چه زمانی می‌توانیم در رژیم غذایی کودک خود از گردو استفاده کنیم. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که عوامل متعددی از جمله سن، تاریخچه آلرژی در خانواده و تشخیص پزشک کودک در این مقوله دخالت دارند.

سن کودک

کارشناسان توصیه می‌کنند که بهتر است تا یک سالگی یا حتی دو سالگی کودک صبر کنیم. چراکه، حساسیت به آجیل و خشکبارهایی نظیر گردو در نوزادان بسیار رایج است. بنابراین تغذیه کودک از گردو در سنین خیلی پایین ممکن است منجر به بروز واکنش‌های آلرژیک شود.

 نکته مهم‌تر اینجاست که برخی از این حساسیت‌ها ممکن است در تمام طول عمر همراه کودک باقی بمانند. در نتیجه، هرگز زودتر از یک تا دو سالگی به کودک خود گردو ندهیم. 

تاریخچه‌ی آلرژی در خانواده

 آلرژی‌ها ممکن است از نسلی به نسل دیگر منتقل شوند. بنابراین اگر والدین یا هر کدام آن‌ها، به گردو آلرژی داشته باشند، احتمال اینکه کودک‌شان نیز دچار آلرژی و حساسیت‌های مشابه شود، بسیار زیاد است.

تشخیص متخصص اطفال

 در بعضی از موارد خاص، احتمال دارد که متخصص اطفال برای تعیین احتمال بروز آلرژی در کودک، از او آزمایش خون بگیرد. بنابراین توصیه می‌کنیم، حتی اگر یکی از والدین دچار حساسیت و آلرژی به گردو است، حتما این مورد را با پزشک معالج کودک در میان بگذارد.

گردو را همراه با چه چیزی به کودک خود بدهیم؟

سلامتی کودکان با خوردن گردو همراه مویز، بادام، خرما، کشمش، عسل و پنیر

اگر گردو را همراه با بعضی از خوراکی‌های دیگر استفاده کنیم، ارزش غذایی آن را چند برابر کرده‌ایم. برخی از این خوراکی‌ها و مواد غذایی که می‌توانیم همراه با گردو در صبحانه یا میان وعده به فرزند دلبند خود بدهیم عبارتند از:

  • مصرف گردو با مویز
  • خوردن گردو به همراه بادام
  • استفاده از گردو در کنار خرما
  • گردو و پنیر
  • گردو با کشمش
  • گردو به همراه شیره انگور
  • خوردن گردو با عسل
  • مصرف گردو در کنار توت ‌خشک

در ادامه علت اهمیت مصرف گردو با هر کدام از مواد غذایی بالا را بیان می‌کنیم.

مصرف گردو با مویز

متخصصان تغذیه کودکان معتقدند که خوردن گردو به همراه مویز باعث تقویت عملکرد مغز و تمرکز حواس کودک می‌شود. بنابراین همواره مصرف این دو خشکبار را به عنوان یک میان وعده فوق‌العاده مقوی توصیه می‌کنند.

خوردن گردو به همراه بادام

گردو و بادام حاوی منبع زیادی از امگا3 هستند که مصرف به‌اندازه آن، اسید چرب مورد نیاز بدن کودکان را تامین می‌کند. همچنین، مصرف هم‌زمان گردو و بادام موجب کاهش اشتها و در نتیجه پیشگیری از افزایش وزن کودک می‌شود.

استفاده از گردو در کنار خرما

پژوهش‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که مصرف خرما سبب کاهش غلظت آمونیاک موجود در مدفوع انسان می‌شود. به علاوه، خوردن گردو به افزایش تولید و تکثیر باکتری‌های مفید روده کمک می‌کند.

بنابراین، از آنجایی که گردو و خرما هر دو حاوی مقادیر زیادی فیبر هستند؛ مصرف آن‌ها به صورت هم‌زمان می‌تواند موجب تقویت سیستم گوارشی کودک شود.

گردو و پنیر

مصرف گردو با پنیر باعث تعدیل مزاج کودک می‌شود. چراکه گردو دارای مزاج گرم و خشک و پنیر از طبع سرد و تر برخوردار است. همچنین، خوردن گردو با پنیر به بهبود عملکرد مغز و تقویت پوست‌ و مو کودک کمک می‌کند.

گردو با کشمش

بررسی‌ها ثابت کرده‌اند که ترکیب کشمش و گردو برای درمان یبوست و تب بالای کودکان بسیار مفید است. بنابراین اگر به دنبال تقویت سیستم ایمنی و سلامت کودک خود هستیم، می‌توانیم از این دو ماده غذایی در کنار یکدیگر استفاده کنیم.

گردو به همراه شیره انگور

همان‌طور که می‌دانیم، میزان تحرک کودکان بسیار بالا است؛ در نتیجه والدین باید به فکر جبران انرژی از دست رفته کودک خود باشند. ترکیب گردو با شیره انگور یکی از بهترین گزینه‌ها برای قوت کودکان است. اما این دو ماده مقوی اثرات فوق‌العاده دیگری نیز دارند که برخی از آن‌ها شامل:

  • تقویت سیستم دفاعی بدن
  • از بین بردن کم‌خونی
  • تقویت استخوان‌ها
  • از بین بردن اسیدهای غیرمفید بدن
  • رفع یبوست

خوردن گردو با عسل

مصرف گردو همراه با عسل در وعده صبحانه علاوه بر طعم لذیذ، فواید متعددی نیز برای کودکان دارد که برخی از آن‌ها شامل موارد زیر هستند.

  • کمک به گردش خون
  • کاهش استرس و اضطراب
  • افزایش نشاط و شادی کودک
  • رفع مشکل کم‌خونی
  • تقویت سیستم ایمنی بدن

مصرف گردو در کنار توت ‌خشک

مصرف گردو با توت خشک می‌تواند به عنوان یک میان وعده بسیار عالی و سالم مورد استفاده قرار گیرد. چراکه، این دو خشکبار در کنار یکدیگر، منجر به تقویت موی کودکان می‌شود.

با کودکی که گردو نمی‌خورد چه کار کنیم؟

شاید علی‌رغم تشویق و تلاش والدین، برخی از کودکان علاقه چندانی به مصرف گردو نداشته باشند. والدین باهوش و خلاق به‌خوبی می‌دانند که در این شرایط باید از خوراکی‌ها و غذاهایی که حاوی مقادیر مناسبی گردو هستند، استفاده لازم را ببرند. در ادامه تمامی خوراکی‌ها، میان وعده‌ها و غذاهایی که می‌توان از گردو در آن‌ها استفاده کرد را مثال می‌زنیم.

  • سالاد میوه با گردو
  • کره گردو
  • شیر گردو
  • پودینگ گردویی
  • گرانولای گردو
  • فسنجان
  • بستنی گردویی
  • کوکی گردو
  • بیسکویت گردویی
  • کیک گردویی
  • وافل گردو
  • ماست و گردو
  • اسموتی گردو
  • پاستا با سس گردویی

با یک جستجوی ساده در گوگل می‌توانیم نحوه تهیه هر یک از خوراکی‌ها و مواد غذایی مطرح شده در بالا را یاد بگیریم.

برای خواندن پیشنهاد می‌کنیم

جمع‌بندی

در این مطلب از وبسایت ایران آجیل سعی کردیم تا نکات لازم پیرامون خواص گردو برای کودکان، عوارض، مقدار مجاز برای مصرف روزانه و... را توضیح دهیم. اهمیت دادن به تغذیه کودک نقش بسزایی در رشد و سلامت فرزند دلبند ما داشته و به او یاد می‌دهد تا در بزرگسالی نیز همواره به رژیم غذایی خود توجه کند. امیدواریم که این مطلب راهنمای خوبی برای شما والدین گرامی بوده باشد. شما همراهان گرامی می‌توانید از بخش نظرات، دیدگاه‌ها و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

در مورد "خواص بادام برای کودکان" بیشتر بدانید:

برای خواندن پیشنهاد می‌کنیم

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.